Головна ПАКИСТАН Потрібно знати Умови працевлаштування у Ісламській Республіці Пакистан

Умови працевлаштування у Ісламській Республіці Пакистан

0

Ви можете здійснювати трудову діяльність в Пакистані лише за умови отримання відповідної в’їзної візи та оформлення дозволів на працевлаштування і проживання з правом здійснення трудової діяльності.

Видачею віз для в’їзду до Пакистану з метою працевлаштування займаються дипломатичні представництва ІРП за кордоном. Дозволи на працевлаштування іноземних громадян знаходяться у віданні Міністерства праці та соціальних справ ІРП. Дозволи на проживання з правом здійснення трудової діяльності оформлюються в поліції Пакистану.

Візи та дозволи видаються у наступних випадках:

1. Якщо за даними Міністерства праці та соціальних справ, серед пакистанських працездатних громадян немає претендентів на робоче місце з відповідною освітою та кваліфікацією.

2. Іноземний громадянин володіє достатнім рівнем знань та має відповідну кваліфікацію.

3. Спеціалізація іноземного спеціаліста буде використана для підготовки пакистанських працівників.

Існує два шляхи отримання пакистанської візи для в’їзду з метою працевлаштування.

Перший, найбільш поширений. Пакистанська компанія-роботодавець звертається до Міністерства праці та соціальних справ Пакистану. Зазначене міністерство розглядає заяву роботодавця і у випадку позитивного вирішення питання інформує про це через МЗС ІРП відповідне диппредставництво ІРП за кордоном.

Також читайте:  Митні питання тощо, в Ісламській Республіці Пакистан

Другий. Особа, яка бажає працевлаштуватися в ІРП, через дипломатичне представництво Пакистану в країні перебування робить запит на Міністерство праці та соціальних справ Пакистану, яке розглядає запит і через МЗС ІРП інформує про результати розгляду відповідне диппредставництво. Запити на працевлаштування в медичних закладах розглядаються Міністерством гігієни та терапії ІРП.

Для оформлення запиту претендент на працевлаштування подає до консульського відділу наступний пакет документів:

1. заповнена анкету спеціального зразка;

2. копія останнього документа про освіту;

3. копія сторінок паспорта чи інших документів, що посвідчують особу.

Після отримання повідомлення з Міністерства праці та соціальних справ чи Міністерства гігієни та терапії, ви можете подавати документи на отримання візи для в’їзду з метою працевлаштування (Work Permit Visa).

Також читайте:  Рекомендації щодо правил поведінки для подорожуючих у Пакистан

Після в’їзду до Пакистану за трудовою візою потрібно звернутися до Міністерства праці та соціальних справ і отримати під розпис бланк дозволу на працевлаштування, який після закінчення трудової діяльності повертається до Міністерства.

Дозволи на працевлаштування бувають постійними та тимчасовими. Як правило, постійні дозволи на працевлаштування в Пакистані отримують висококваліфіковані робітники, експерти, інженерно-технічний персонал іноземних компаній, що здійснюють проекти в різних галузях промисловості: автомобільна, транспортна, енергетична, будівельна тощо; екіпажі повітряних та морських суден, тренери спортивних команд, науковці тощо. Постійний дозвіл на працевлаштування видається, подовжується та поновлюється строком на один рік. Вартість постійного дозволу визначається Міністерством праці та соціальних справ і складає орієнтовно 70 доларів США.

Тимчасовий дозвіл оформлюється в спрощеному порядку – за зверненням керівника відповідного міністерства до міністра праці та соціальної політики у випадках, якщо того вимагають державні інтереси. Для його оформлення віза для в’їзду з метою працевлаштування не потрібна. Тимчасовий дозвіл видається та подовжується строком на три місяці.

Також читайте:  Митні питання тощо, в Ісламській Республіці Пакистан

Завершальним етапом процесу працевлаштування є отримання дозволу на проживання в ІРП з правом здійснення трудової діяльності. Для цього вам необхідно з’явитися до Управління іноземних громадян поліції ІРП за місцем працевлаштування і подати наступний пакет документів:

1. заповнена і підписана анкета спеціального зразка;

2. оригінал і копія дозволу на працевлаштування;

3. заява з боку роботодавця;

4. 5 фотографій розміром 6 на 4 см;

5. квитанція про сплату держмита в розмірі орієнтовно 10 доларів США;

6. оригінал паспорта та копії його сторінок.

Для деяких професій видача дозволів на працевлаштування іноземців не здійснюється взагалі: це охоронці, водії та консьєржі житлових будинків.

Особи, які здійснюють трудову діяльність в Пакистані нелегально, підлягають депортації.